info.laji.fi

Lajitietokeskuksen ohje- ja tietopankki

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Olen asiantuntija. Miten saan omat havaintoni asiantuntija-laatuluokkaan?

Lajitietokeskuksessa ei ole henkilöperustaista laatuluokitusta.

Asiantuntija-oikeuksilla voi laatuluokitella muiden havaintoja (esim. valokuviin perustuen), mutta se ei vaikuta omien havaintojen luokitukseen. Lue lisää laatuluokittelusta.

Mitä tarkoitetaan viranomaistoiminnalla/viranomaiskäytöllä?

Viranomaistoiminta ymmärretään Lajitietokeskuksessa laajassa merkityksessä. Portaalin käyttösopimuksen liitteessä 2 on määritelty kunkin portaalin käyttäjäksi liittyneen organisaation toiminta, jossa Viranomaisportaalin tietoja voi hyödyntää.

Miten käytän Viranomaisportaalia?

Mitä ovat Virva-viranomaisrajaukset?

Virva-viranomaisrajaukset on laadittu yhteistyössä ELY-keskusten, Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Virva-viranomaisrajauksia voidaan käyttää lähtökohtana, kun tehdään eliölajihavaintoihin kohdistuvia aineistohakuja viranomaistyön avuksi. Kaikkia oletusrajauksia voi muuttaa hakuvaiheessa, joko vaihtamalla tai poistamalla rajausvalikoista.

Lisätietoa Virva-viranomaisrajauksista.

Miten rajaan havainnoista asiantuntija-aineistot?

Aineistot luokitellaan Lajitietokeskuksessa kolmeen laatuluokkaan:

  • Ammattiaineistot / asiantuntijoiden laadunvarmistama
  • Asiantuntevat harrastajat / asiantuntijoiden laadunvarmistama
  • Kansalaishavaintoja / ei laadunvarmistusta

Asiantuntija-aineistot voi valita portaalista Laatu-valikon alta. Tilastot-välilehdeltä voi tarkastella, mitä aineistoja on luokiteltu tähän laatuluokkaan.

Lue lisää laadunvalvonnasta.

Miten voin tallentaa hakuni?

Hakuehdot näkyvät selaimen osoiterivillä. Voit lisätä selaimen kirjanmerkkeihin usein käyttämäsi haut.

Mistä löydän aineiston metatiedot?

Aineiston metatiedot löydät valitsemalla yksittäisen havainnon, klikkaamalla ”Näytä lisätiedot”, jolloin kokoelman nimen vieressä on linkki metatietoihin. Metatietojen löydettävyyden parantaminen on työn alla.

Miten portaalin lokitus toimii?

Kaikki portaalin tietohaut tallennetaan: sekä portaalissa tehdyt haut että havaintolataukset. Lue lisää lokituksesta.

Voinko hakea havaintoja kiinteistötunnuksella?

Tämä ei ole vielä mahdollista. Selvitämme tämän hakuominaisuuden lisäämistä. Voit kuitenkin jo nyt hakea kartalta tietyn kiinteistön kiinteistötunnuksella hakemalla kartan vasemman reunan suurennuslasi-ikonista.

Voinko havainnot hakea tietyn ELY-keskuksen alueelta?

Voit. Voit rajata havaintohakusivulla havainnot koskemaan tietyn ELY-keskuksen aluetta Paikka-valikosta.

Miten vien aineiston paikkatieto-ohjelmaan? Onko mahdollista ladata aineisto .shp-tiedostomuodossa?

Aineisto on ladattavissa paikkatietomuodossa, kun teet kattavan havaintotietolatauksen. Tarkempia ohjeita paikkatietolatauksesta.

Miksi LajiGISstä tulleita sammalhavaintoja on täyssalattu? Yksikään sammal ei ole sensitiivinen.

Salatut havainnot ovat sensitiivisten lajien seuralaishavaintoja aineistossa, joka on keskittynyt uhanalaisten lajien seurantaan. Näiden havaintojen sijainnista olisi voinut päätellä sensitiivisen lajin sijainnin, joten myös seuralaislajien havainnot on karkeistettu.

Onko Viranomaisportaalissa ja LajiGISssä sama data?

Voinko hakea aineistot käyttööni rajapinnan kautta?

Aineistot ovat käytettävissä myös rajapintayhteydellä. Jos haluat käyttää aineistoja rajapintayhteydellä, tee ensin haluamasi aineistohaku ja pyydä API-avain.

Tarkemmat ohjeet rajapintakäytöstä.

Saako havainnot päivittyvänä rajapintana paikkatieto-ohjelmaan?

Nykyinen API ei ole varsinainen paikkatietorajapinta, mutta aineistoja voi hakea sen kautta paikkatieto-ohjelmistoon, jos käytetty ohjelmisto osaa lukea GeoJSON-muotoista rajapintavastausta. Toiminnallisuudet ovat tällöin rajallisempia, kuin esimerkiksi WFS-rajapinnan kautta, mutta näin on kuitenkin mahdollista saada hakutulostaan vastaava aineisto kartalle rajapinnan kautta. QGIS-ohjelmisto osaa lukea GeoJSON-muotoa, samoin kuin ESRI:n sovellukset, jos käytettävissä on Data Interoperability -laajennos. Lisäksi ArcGIS Online lukee GeoJSONia oletusarvoisesti.

Viranomaispuolella käyttäjä voi tehdä haluamansa suodatukset havaintohakuportaalissa, jonka jälkeen latauksen sijaan valitsee tilattavaksi API-avaimen. Tämän avaimen avulla saa haettua rajapinnasta suodatusta vastaavan tuloksen eri formaateissa, tässä tapauksessa GeoJSON-muodossa.

Ohjesivulta rajapinnan käyttöön (ks. sivulla olevat linkit lisäohjeisiin).

Ohje rajapintalinkin lisäämisestä QGIS-ohjelmistoon.

Jos rajapinnan käyttö tuntuu hankalalta, niin aineistot voi ladata Viranomaisportaalista itselleen myös paikkatietoformaatissa (.shp, .gpkg).

Tällä erää Lajitietokeskus ei ole viemässä kaikkea dataa erillisille paikkatietorajapinnoille. Sen sijaan kehitämme yhteistyössä SYKE:n kanssa ratkaisua, jossa viranomaistoiminnan päätöksenteon kannalta tärkeimmät lajihavainnot olisi välitettävissä mm. ELY-keskuksen asiantuntijoille ympäristöhallinnon omia tietojärjestelmäratkaisuja hyödyntämällä (huhtikuu 2022).

Karttarajaustyökalu muuttunut? Kartalle ei enää saa näkyviin yksittäisiä havaintoja?

Viranomaisportaalissa on nykyisin oletuksena, että havainnon täytyy leikata edes vähän kartalle piirrettyä aluetta. Kaikille havainnoille ei ole ilmoitettu tarkkoja koordinaatteja, vaan ne on voitu ilmoittaa esimerkiksi kilometriruudun tarkkuudella tai havainnon sijainti on tulkittu esim. kunnan nimen perusteella.

Tätä oletusta voi kuitenkin itse säätää hakuehdoissa eli rajata kuinka suuren osan havainnon ilmoitetusta alueesta (= alue, jonka sisällä havainnon tiedetään olevan) tulee olla rajauksessa määritellyn alueen sisällä. Arvo 0 % tarkoittaa, että havainnon alueen täytyy edes hiukan koskettaa määriteltyä aluetta ja 100 % tarkoittaa, että havainnon alueen täytyy olla kokonaan rajatun alueen sisällä.

Jos et löytänyt kysymystäsi listalta, voit lähettää sen osoitteeseen viranomaiset@laji.fi

Lue myös Laji.fi-portaalin Havaintotiedon usein kysytyt kysymykset-sivu.

Siirry sivun alkuun