info.laji.fi

Lajitietokeskuksen ohje- ja tietopankki

Kansalaistiede ja lajien seuranta

Kansalaistieteessä (engl. Citizen Science) tavalliset ihmiset, kansalaiset, vapaaehtoisesti edistävät tieteellistä tutkimusta esimerkiksi keräämällä uutta tai jalostamalla olemassa olevaa ajantasaista tietoa tutkimuksen käyttöön. Olennaista on, että tutkimukseen osallistuakseen ei tarvitse olla koulutettu tieteentekijä. Pääsääntöisesti kansalaistiedehankkeissa tai pysyvissä tiedonkeruupalveluissa ihmiset aktiivisesti antavat panoksensa tieteelle joko osaamisensa, inhimillisen pääomansa kautta tai muiden resurssiensa avulla. Kansalaistiedettä kutsutaan myös osallistavaksi tai joukkoistetuksi tieteeksi.

Suomen Lajitietokeskus tarjoaa mahdollisuuksia osallistua monenlaisiin havaintohankkeisiin, seurantoihin ja kansalaistieteen projekteihin. Erityisesti lintuihin, hyönteisiin ja sieniin liittyviin havaintoihin voi osallistua Laji.fi-portaalin kautta.

Yksittäisiä havaintoja, kuten vieraslajien esiintymisiä tai muita luonnossa havaittuja ilmiöitä, voi voi myös esim. vieraslajeista vieraslajiportaalin kautta. Laji.fi tarjoaa myös työkaluja omien luontohavaintojen tallentamiseen ja seuraamiseen: iNaturalist ja Vihko-havaintopalvelu.

Suurin osa näissä hankkeissa kerätystä havaintotiedosta julkaistaan avoimena datana, mikä tukee tutkimusta, luonnonsuojelua ja ympäristöhallintoa.

Lajistoseurannat

Suomessa tehdään arvokasta lajistoseurantatyötä, jota tekevät suuri asiantuntijajoukko työnsä puolesta ja vielä valtavampi joukko vapaaehtoisia harrastajia rakkaudesta eliölajeihin, luontoon ja sen suojeluun. Elinympäristöjen tila heijastuu suoraan lajien hyvinvointiin ja toisaalta valittujen indikaattorilajien seurannat kertovat elinympäristöjen muutoksista ja suunnasta, antaen meille arvokasta viestiä mihin meidän tulisi laajemminkin ympäristönsuojelussa keskittyä. Myös luonnon monimuotoisuudelle asetettujen kansainvälisten tavoitteiden ja niistä johdettujen kansallisten toimenpiteiden tueksi tarvitsemme välttämättä lajitietoa, avointa ja validoitua. Hyvin johdetut seurannat ovat avainasemassa tämän tiedon tuottamisessa.

Vapaaehtoisuuteen perustuva kansalaistiede on ollut Suomessa ratkaiseva voimavara kautta aikojen luonnon monimuotoisuuden kartoittamisessa. Voisiko muuten kokonsa puolesta suuren suuri maa pienen pienellä väestömäärällä suoraselkäisenä sanoa, että tunnemme luontomme? Kansalaistiedettä ei kuitenkaan synny ilman tahoa, joka ottaa järjestääkseen, päättää menetelmistä ja luo puitteet. Kansalaiset ovat kyllä valmiita.

Alla olevan luettelon linkkien kautta pääset tutustumaan joihinkin maassamme tehtäviin lajistoseurantoihin:

Luonnontieteelliset yhdistykset

Luonnontieteellisen yhdistykset ja muut luonnon havainnointiin keskittyvät kansalaisjärjestöt tekevät erittäin tärkeää työtä maamme lajitiedon kerryttämiseksi.

Tutustu yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen toimintaan alla olevien linkkien kautta.

Siirry sivun alkuun