Lajitietokeskuksen palveluita tutkijoille
Lajitietokeskus tarjoaa useita työkaluja tutkimuksen tueksi:
- Protax-palvelun avulla voit tunnistaa minkä tahansa suomalaisen hyönteisen DNA sekvenssin, joka syötetään palveluun standardoidun DNA-viivakoodialueen, CO1:n, FASTA-muodossa. Sovellus hyödyntää kansallisen DNA-viivakoodikirjaston (FinBOL) kaikkia hyönteissekvenssejä määrittääkseen, millä todennäköisyydellä annettu DNA-sekvenssi kuuluu johonkin tiettyyn hyönteislajiin tai -ryhmään tietyllä taksonomisella tasolla (luokka, lahko, heimo, alaheimo, tribus, suku ja laji). Lisäksi se voi tunnistaa, kuuluuko sekvenssi mahdollisesti aiemmin tuntemattomaan taksoniin samalla tasolla.
- BirdSoundGlobal-palvelun avulla voit auttaa tietokonetta oppimaan lintujen ääniä.
- Luomus GRC (Genomic Resources Collection) hallinnoi genominäytteiden säilytystä ja lainaamista tutkijoille
Lajitieto ja sen käyttö
- R-paketin avulla saat dataa suoraan laji.fi-sivustolta R-ohjelmointikielelle ilman mitään välikäsiä tai tiedostolatauksia.
- QGIS-lisäosan avulla saat dataa suoraan laji.fi-sivustolta QGIS-paikkatieto-ohjelmistoon ilman välikäsiä tai tiedostolatauksia.
- Useat tutkijat haluavat käyttöönsä myös sensitiivisten lajien karkeistamattomia lajihavaintoja. Tätä varten on tehtävä aineistopyyntö. Lue lisää aineistopyynnön teosta.
- Paikkatieto-ohjesivulta löydät paljon lisätietoa aineiston käytöstä paikkatietoformaateissa ja -palveluissa.
Vilkaise myös yleistä opasta lajitiedon käytöstä ja lue viittausohjeemme. Metatietosivustoltamme löydät itsellesi sopivimmat aineistot.
Jos haluaisit jakaa meille tutkimusprojektissasi tuotettuja lajihavaintoja, sen voit tehdä aineistopankissa. Muista panostaa aineiston metatietoihin.