info.laji.fi

Lajitietokeskuksen ohje- ja tietopankki

Lajitietokeskuksen QGIS-lisäosa

FinBIF-lisäosa QGIS:lle

Linkki GitHubiin: https://github.com/luomus/FinBIF-QGIS-plugin

Lajitietokeskuksen QGIS-lisäosa on QGIS-paikkatieto-ohjelmistoon tarkoitettu ladattava laajennus, joka mahdollistaa kaikkien avoimesti saatavilla olevien lajitietojen hakemisen ja lataamisen suoraan QGIS-karttanäkymään suoraan lajitietokeskuksen rajapinnasta. Lisäosan avulla käyttäjä voi määrittää erilaisia hakuehtoja, kuten taksonomisia, maantieteellisiä ja hallinnollisia rajauksia, ja visualisoida tulokset suoraan kartalla lataamatta niitä erikseen koneelle.


Käyttöohjeet

  1. Asenna lisäosa QGIS:n plugins valikosta kirjoittamalla hakuun ”FinBIF”.
  2. Täydennä Access token -kohtaan oma henkilökohtainen API-avaimesi. Jos sinulla ei sellaista vielä ole, klikkaa ”Get API KEY” -painiketta ja syötä sähköpostiosoitteesi avautuvaan ikkunaan. Saat sähköpostiisi API-avaimen, jonka voit kopioida sille tarkoitettuun kenttään.
  3. Täytä muut haluamasi kentät, kuten koordinaattijärjestelmä, geometria, taksonit, alueet ym.
  4. Mikäli valmiiksi määritellyt parametrit eivät vastaa tarpeitasi, voit täsmentää lisäparametrejä kohtaan ”Other api.laji filters”. Tähän kenttään sopivat samat parametrit, kuin lajitietokeskuksen rajapinnan Warehouse -endpointtiin. Käytä formaattia parametrinNimi=parametrinArvo. Mikäli useita, käytä &-merkkiä erottamaan parametrit toisistaan. Esim:
    • lifeStage=ADULT,JUVENILE&sex=MALE,FEMALE&individualCountMin=1
  5. Klikkaa ”Submit” aloittaaksesi tietojen lataamisen. Havainnot ilmestyvät kartalle, kun ne kaikki on ladattu.

Mistä löytää lajien ja aineistojen ID:t?

Dataa voi filtteröitä taksonin tai aineiston perusteella käyttäen niihin yhdistettyjä tunnisteita (id). Nämä tunnisteet eivät selitä itse itseään, joten ne pitää aina tarkastaa laji.fi-sivustolta.

  • Lajin / taksonin tunnisteen löytää jokaisen lajikortin (esim. siili) osoiteriviltä tai tietolaatikosta. Ovat aina muotoa MX.12345.
  • Informal taxon group eli eliöryhmän tunnisteet löytää rajaamalla havaintoja laji.fi-sivustolla eliöryhmän perusteella. Kun klikkaa hae, tunnisteet ilmestyvät osoiteriville. Ovat aina muotoa MVL.1234
  • Collection ID:n eli aineiston tunnisteen löytää lajitietokeskuksen metadatasivulta. Kun halutun aineiston avaa, tunniste näkyy sekä osoiterivillä, että aineiston otsikon perässä. Ovat aina muotoa HR.1234.

Huomioitavaa

  • Access token on pakollinen, jotta voit käyttää FinBIF-rajapintaa.
  • Tarkista hakuehtojen oikeellisuus ennen haun aloittamista, ettet turhaan kuormita rajapintaa miljoonien havaintojen pyynnöillä.
  • Lisäosa hakee vain avointa dataa. Tällöin sensitiivisten lajien sijainti/aikatiedot saattavat olla karkeistettuja. Lue lisää sensitiivisestä aineistosta.

Lisäosa on suunniteltu helpottamaan lajihavaintotietojen hyödyntämistä paikkatietoanalyysissä ja karttavisualisoinnissa. Palaute on tervetullutta.

Siirry sivun alkuun