info.laji.fi

Lajitietokeskuksen ohje- ja tietopankki

Viranomaisportaalin käyttö

Tervetuloa käyttämään Suomen Lajitietokeskuksen Viranomaisportaalia

Suomen Lajitietokeskus

Suomen Lajitietokeskuksen ydinajatuksena on tuoda lajitieto saataville yhdestä paikasta ja yhtenäisessä muodossa, jotta sen hyödyntäminen sekä ymmärrys luonnosta lisääntyisi.

Lajitietokeskus on digitaalinen, tietoverkossa toimiva tiedonhallinnan infrastruktuuri ja palvelukokonaisuus, joka kokoaa ja jakaa lajitietoa kumppaniorganisaatioilta, ympäristöhallinnon ja luonnonvarahallinnon tutkimuslaitoksilta, muilta lajitietoa hallinnoivilta ja tuottavilta valtion organisaatioilta, luonnontieteellisten museoiden kokoelmista ja kansalaistieteen lähteistä.

Lajitietokeskuksen ylläpidosta vastaa Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus yhdessä kumppaniensa kanssa.

Lue lisää Lajitietokeskuksesta.

Viranomaisportaali

Lajitietokeskus jakaa avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti Laji.fi-portaalissa lajitiedot niin avoimesti kuin se on mahdollista. Sensitiivistä lajitietoa varjellaan joko paikkatietoa karkeistamalla tai salaamalla. Tämä koskee lajeja, joiden suojelu vaarantuisi tiedon antamisesta esimerkiksi vainon, pyynnin, häirinnän (esim. lintujen bongaus, valokuvaus) tai kaupallisen tai harrastuspohjaisen keräämisen vuoksi. Sensitiiviset lajitiedot ja/tai tiedon tuottajan itse avoimesta Laji.fi-portaalista karkeistamat tiedot ovat kuitenkin viranomaisten käytettävissä Viranomaisportaalin kautta.

Viranomaisportaalin kautta saadut tiedot ovat käytettävissä vain viranomaistehtäviä tai viranomaistoimeksiantoja varten.

Viranomaisportaalin käyttöehdot.

Näin pääset alkuun:

Pikaohje havaintohakuun

Havaintoja voit selata ja ladata itsellesi Havaintotieto-osiossa. Lähtötilanteessa palvelu näyttää kaikki havainnot(*). Voit rajata havaintoja lisäämällä hakuehtoja. Näkymä päivittyy aina hakuehdon syötettyäsi. Hakuehtojen ohessa olevista kysymysmerkki-ikoneista saa lisää tietoa yksittäisten hakuehtojen toiminnasta.

(* = Lähtötilanteessa ei näytetä aivan kaikkia havaintoja, vaan laadultaan ongelmalliseksi määritellyt havainnot, nollahavainnot ja ei-luonnonvaraiset havainnot jätetään oletuksena näyttämättä.)

1. Virva-viranomaisrajaukset

Voit rajata hakua Virva-viranomaisrajauksilla, joissa hakuun valitaan oletuksena tietyt hakurajaukset koskien lajiluetteloita, uhanalaisuusarvioinnin luokkia, havaintoaikaa, aineiston laatuluokitusta ja havaintopaikan koordinaattien tarkkuutta. Valmiiden Virva-rajausten lisäksi hakurajaustyökalusta voidaan lisätä muita tarvittavia rajauksia kuten paikka – oletusrajauksia voi myös muuttaa tarpeen mukaan.

Tarkemmat ohjeet Virva-viranomaisrajauksista.

2. Eliöryhmä / taksoni

Voit rajata havaintoja joko eliöryhmän tai taksonin mukaan. Jos haluat hakea useamman taksonin havaintoja kerralla, voit lisätä niitä hakuun useampia pilkulla erotettuna. Kysymysmerkin takaa löydät tarkempia ohjeita.

3. Aika

Voit rajata havaintoja aikarajauksella: havainto-, muokkaus- tai tallennusajan mukaan. Voit myös hakea havaintoja havainnon vuodenajan mukaan, esimerkiksi kaikki havainnot aikaväliltä 1.6.–31.8.

Kuvakaappaus aineiston aikafilttereistä

4. Paikka

Voit rajata havaintoa esim. kunnan, maakunnan, ELY-keskuksen alueen mukaan. Voit myös piirtää kartalle suorakulmion tai syöttää koordinaatit YKJ- tai ETRS-muodossa.

Voit myös rajata ”Havaintopaikan koordinaattien tarkkuus”-valinnalla pois liian epätarkat havainnot.

Kysymysmerkkien takaa löydät tarkempia ohjeita.

Kuvakaappaus aineiston paikkafilttereistä

5. Laatu

Laatu-valikossa voit rajata havaintoja havainnon tai aineiston laatuluokituksen mukaan. Lajitietokeskuksen aineistot luokitellaan kolmiportaisesti:

  • Ammattiaineistot / asiantuntijoiden laadunvarmistama
    • Esim. tutkimushankkeiden ja luontoselvitysten aineistot, edistyneille harrastajille suunnatut seurantahankkeet, sekä useimmat museokokoelmat
  • Asiantuntevat harrastajat / asiantuntijoiden laadunvarmistama
    • Esim. aktiiviharrastajille suunnatut havaintopalvelut, useimmat kansalaistiedeprojektit
  • Kansalaishavaintoja / ei laadunvarmistusta
    • Esim. suuren yleisön ilmoittamat yksittäiset havainnot sekä kaikille avoimet havaintopalvelut

Aineiston laatuluokituksesta riippumatta yksittäisellä havainnolla voi olla oma laatuluokituksensa, joka voi erota aineiston laatuluokituksesta.

  • Asiantuntijan varmistama: Asiantuntija on merkinnyt havainnon varmistetuksi.
  • Yhteisön varmistama: Ei-asiantuntijat ovat yhtä mieltä havainnon oikeellisuudesta.
  • Neutraali: Ei arviota luotettavuudesta. Tämä on lähtötaso kaikille havainnoille.
  • Epävarma: Asiantuntija on merkinnyt havainnon epävarmaksi, tai havainnon alkuperäinen tallentaja on merkinnyt havainnon tai sen osan epävarmaksi.
  • Virheellinen: Asiantuntija on merkinnyt havainnon virheelliseksi. (Virheellisiä havaintoja ei poisteta kokonaan, koska tämä usein johtaisi niiden lisäämisen tietokantaan myöhemmin uudelleen.)

Lue lisää laadunvalvonnasta.

Kuvakaappaus aineiston laatufilttereistä

6. Aineisto

Voit rajata hakua valitsemalla mukaan vain haluamasi aineistot tai voit jättää pois sellaiset aineistot, joita et tarvitse. Ensimmäinen aineiston painallus lisää sen hakuun, toinen poissulkee sen hausta, ja kolmas poistaa sen hakuehdoista.

Kuvakaappaus rajauksesta aineiston perusteella

7. Uhanalaisuus ja asema

Uhanalaisuus ja asema -hakuluokasta voit rajata havainnot koskemaan esimerkiksi uhanalaisia lajeja (Uhanalaisuus) tai tietyn asetuksen tai direktiivin mukaisia lajiluetteloita (Hallinnollinen asema).

Hakua tehdessä voit valita haluatko tehdä näiden hakuluokkien osalta JA/AND- vai TAI/OR-haun. JA/AND-haussa kaikkien hakuehtojen on täytyttävä ja TAI/OR-haussa riittää, että joku hakuehdoista täyttyy. Voit valita kumpaa hakutapaa haluat käyttää valitsemalla joko ”Kaikilla näistä” (JA/AND-haku) tai ”Mikä tahansa näistä” (TAI/OR-haku) -valinnan.

Jos valittuna on ”Kaikilla näistä”, hakutulokseen otetaan mukaan havainnot, joiden laji kuuluu vähintään yhteen valituista hallinnollisista asemista JA lajin uhanalaisuusluokka on jokin valituista.

Jos valittuna on ”Mikä tahansa näistä”, hakutulokseen otetaan mukaan kaikki havainnot, joiden laji kuuluu vähintään yhteen valituista hallinnollisista asemista TAI lajin uhanalaisuusluokka on jokin valituista.

Kuvakaappaus tulosten rajaamisesta uhanalaisuuden perusteella

Kartta

Kartta näyttää joko karkean, asteruutuihin perustuvan kartan tai näkymän, jossa näytetään yksittäisten havaintojen paikat. Jos hakuedoilla tulee paljon osumia, näytetään asteruutuihin perustuva kartta. Rajaamalla hakua enemmän (alle 2000 havaintoa) saa näkyville tarkemmat sijaintitiedot näyttävän kartan. Tarkemmassa kartassa pallurassa olevan numero kertoo kuinka monta havaintoa palluran sisälle on ryhmitelty. Lähentämällä karttaa, pallurat jakautuvat, kunnes pallurassa lukee 1. Luvun yksi sisältävää palluraa klikkaamalla saa avattua yksittäisen havainnon tiedot. Jos havainto on ilmoitettu alueena, näytetään kartalla alueen keskipiste.

Lataa aineisto

Voit myös ladata havainnot käyttöösi ja viedä ne esimerkiksi paikkatieto-ohjelmiin (ks. ohjeet). Havaintolatauksen voi tehdä kahdella tapaa: joko ladata selaimen näytöllä näkyvän näkymän (yksinkertainen taulukko), jos hakutulos sisältää korkeintaan 10 000 havaintoa, tai tehdä kattavan havaintotietolatauksen, jolloin muodostetaan tiedosto, joka sisältää kaiken Lajitietokeskuksen tietovarastosta ladattavissa olevan tiedon (raja 2 miljoonaa havaintoa). Kattavassa havaintotietolatauksessa muodostettava tiedosto on ladattavissa Aineistojen käyttö -osion Omat havaintotietolataukseni -kohdassa ja se säilytetään pysyvästi. Aineistolatauksissa aineiston käyttötarkoitus on perusteltava, jotta aineistojen omistajat voivat seurata aineistojen käyttöä.

Aineistoja voi käyttää myös rajapintayhteydellä.

Siirry sivun alkuun