info.laji.fi

Lajitietokeskuksen ohje- ja tietopankki

Viittausohjeet

Lajitietokeskuksen tarjoamat julkiset aineistot ja työkalut ovat kaikkien vapaasti käytettävissä niiden julkaisulisenssin ehtojen mukaisesti. Olet kuitenkin velvollinen mainitsemaan tai viittaamaan lajitietokeskukseen kaikissa julkaisuissa, jotka perustuvat lajitietokeskuksen aineistoihin tai palveluihin.

Viittaustavan tai maininnan valintaan soveltuvia tarkempia ohjeita varten katso seuraavat ohjeet.

Miksi viittaaminen ja maininta on tärkeää

Oikea viittaaminen ja mainitseminen käyttämistäsi aineistoista ja työkaluista on tärkeää monista syistä. Ensinnäkin, se tekee työstäsi läpinäkyvää, toistettavaa ja luotettavaa yleisöllesi, koska he voivat tarkistaa ja käyttää alkuperäisiä tietolähteitä. Toiseksi, se auttaa Lajitietokeskusta ymmärtämään aineistojen ja työkalujen käyttöä sekä viestimään sidosryhmille ja rahoittajille niiden resurssien arvosta, jotka mahdollistavat avoimen datan ja työkalujen saatavuuden.

Kuinka viitata Lajitietokeskuksen resursseihin

Viittaaminen Lajitietokeskukseen riippuu useista tekijöistä:

  • Mitä resurssia käytät (dataa, verkkosivustoa, offline-ohjelmistoa, kuvia jne.)
  • Miten pääsit resurssin pariin (verkkosivustolta, datalatauksena, käyttämällä APIa jne.)
  • Mihin käytät resurssia (tieteellinen julkaisu, verkkosivusto, sosiaalisen median julkaisu jne.)

Lajitietokeskus kokonaisuutena

Kaikkien tekijöiden, jotka hyötyvät Lajitietokeskuksesta/laji.fi:stä resurssina, on velvollisuus mainita organisaatio käyttämällä sen ROR-tunnistetta seuraavalla tai vastaavalla tavalla:

”We acknowledge the use of the Finnish Biodiversity Information Facility (https://ror.org/01c0yey93)”

Jos haluat viitata Lajitietokeskukseen organisaationa, suosittelemme seuraavan julkaisun viittaamista:

Schulman, L., Lahti, K., Piirainen, E., Heikkinen, M., Raitio, O. ja Juslén, A., 2021. The Finnish Biodiversity Information Facility as a best-practice model for biodiversity data infrastructures. Scientific Data, 8(1), s.137.

Jos haluat viitata laji.fi-sivustoon kokonaisuutena, käytä esimerkiksi seuraavaa viittausta:

The Finnish Biodiversity Information Facility, website at http://laji.fi. Viitattu 5. huhtikuuta 2023.

Lajitietokeskuksen kuvien, tekstien ja datan uudelleenjulkaisu

Kuvat, usein tekstit ja joskus myös muu data ovat tekijänoikeuden alaista materiaalia, mikä on otettava huomioon, jos aikomuksena on käyttää uudelleen Lajitietokeskuksen tarjoamaa aineistoa. Ellei toisin mainita, laji.fi-sivuston ja siihen liittyvien tahojen aineiston tekijänoikeuksien haltijat säilyttävät kaikki oikeudet toimittamaansa teokseen. Suuri osa laji.fi-sivuston aineistosta on julkaistu jollakin lisenssillä, kuten Creative Commonsilla. Riippuen kontekstista tämä saattaa tarkoittaa, että tekstiä voidaan käyttää uudelleen ilman rajoituksia tai asianmukaisen attribuution kanssa. Käyttäjän vastuulla on ymmärtää tekijänoikeuden vaatimukset niissä oikeuspiireissä, jotka soveltuvat, kun hän julkaisee uudelleen Lajitietokeskuksesta peräisin olevaa materiaalia. Joissakin oikeuspiireissä Creative Commons -tekijänoikeusluovutuksia ei ehkä tunnusteta, kun taas toiset voivat soveltaa vähemmän rajoituksia oikeudenmukaisen käytön perusteella.

Viittaaminen ja tekstien käyttö

Joissakin teksteissä, kuten taksonikuvauksissa, on usein mainittu kirjoittaja, jolloin kirjoittaja tulisi sisällyttää viittaustekstiin, esimerkiksi:

Ryttäri, T., Lajitietokeskus, https://laji.fi/taxon/MX.38815. Viitattu 5. huhtikuuta 2023.

Taksoniluetteloihin viittaaminen

Lajitietokeskus julkaisee vuosittain luettelon suomalaisista taksoneista (https://urn.fi/URN:ISSN:2490-0907). Luetteloon voidaan viitata seuraavasti:

FinBIF 2023: The FinBIF checklist of Finnish species 2022. – Suomen Lajitietokeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, Helsinki, ISSN: 2490-0907.

Luettelon yksittäisillä osioilla on erityisiä tekijöitä; näiden viittaamiseksi käytä esimerkiksi:

Kahanpää, J., Salmela, J., & Jakovlev, J. 2023. Diptera, true flies. – Teoksessa: FinBIF 2023. The FinBIF checklist of Finnish species 2022 – Suomen Lajitietokeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, Helsinki.

Viittaaminen tunnisteisiin

Monilla Lajitietokeskuksen resursseilla, kuten havaintotiedoilla, näytteillä, seurantatapahtumilla, aineistoilla ja kokoelmilla, on pysyviä tunnisteita, joita voidaan käyttää viittauksissa, esimerkiksi:

FinBIF-merkintä http://tun.fi/JX.1574477#15. Viitattu 3. toukokuuta 2023.

Tiedostoolatauksiin viittaaminen

Usein paras tapa viitata Lajitietokeskuksen aineistoihin on käyttää aineistolatausta, erityisesti kun aikomuksena on käyttää aineistoja useista eri lähteistä. Tämä edellyttää laji.fi-tiliä ja sensitiivisen datan kohdalla aineiston omistajien lupaa. Jokainen aineistolataus tallennetaan pysyvästi Lajitietokeskuksessa yksilöllisellä tunnistella, jota voidaan käyttää aineiston viittaamiseen, esimerkiksi:

FinBIF-tiedostolataus: http://tun.fi/HBF.49381.

GBIF:stä peräisin olevaan aineistoon viittaaminen

Monet Lajitietokeskuksen isännöimistä tietokannoista ovat myös saatavilla Global Biodiversity Information Facilitystä (GBID). Mikäli Lajitietokeskuksen aineistoja haetaan GBIF:n kautta, on suositeltavaa käyttää heidän viittausohjeitaan.

Viittaaminen rajapinnan tai R-paketin kautta hyödynnettäviin aineistoihin

Jos käytät dataa api.laji.fi-rajapinnan tai Lajitietokeskuksen R-paketin avulla, on parasta pyytää käyttämäsi aineisto aineistolatauksena (katso yllä) ja viitata siihen käyttämällä pysyvää tunnistetta.

R-paketin viittaaminen

Viitataksesi Lajitietokeskuksen R-pakettiin sellaisenaan, käytä:

Morris, W. K. (2024). Introduction to the finbif package. https://doi.org/10.5281/zenodo.3612814.

Siirry sivun alkuun