Instruktioner för myndighetsportalen
På denna sida finns snabbanvisningar för användning av myndighetsportalen. En webbinarieinspelning om observationssökningen har också gjorts.
Observationssökning
Observationer kan bläddras och laddas ner i avsnittet Observationsdata. I utgångsläget visar tjänsten alla observationer (*). Du kan begränsa observationerna med hjälp av sökkriterier. Genom att klicka på frågeteckenikonerna bredvid sökkriterierna får du mer information om hur de enskilda kriterierna fungerar. När du har valt önskade sökkriterier, tryck på Sök-knappen högst upp på sidan för att utföra sökningen.
(* = I utgångsläget visas inte riktigt alla observationer. Observationer som har definierats som problematiska med avseende på kvalitet, nollobservationer och icke-vilda observationer visas inte som standard.)”
Virva-myndighetsavgränsningar
Observationer kan begränsas med hjälp av de så kallade Virva-myndighetsavgränsningarna, som har utformats som standard för myndighetsanvändning. Dessa avgränsningar omfattar som standard vissa sökbegränsningar gällande artlistor, hotklassificeringar, observationstid, datakvalitetsklassificering och noggrannhet för observationsplatsens koordinater. Förutom de fördefinierade Virva-avgränsningarna kan ytterligare nödvändiga begränsningar, som plats, läggas till via sökbegränsningsverktyget – standardbegränsningarna kan också ändras vid behov.
Detaljerade anvisningar om Virva-myndighetsavgränsningar.
Istället för eller utöver de fördefinierade sökbegränsningarna kan sökningen avgränsas med följande sökvillkor:
Organismgrupp / taxon
Observationer kan avgränsas enligt organismgrupp eller taxon. Om du vill söka observationer för flera taxon samtidigt, kan du lägga till flera taxon genom att separera dem med kommatecken.
Tid
Observationer kan avgränsas med olika tidsbegränsningar: enligt observations-, redigerings- eller sparningstid, eller genom att söka observationer enligt årstiden för observationen, till exempel alla observationer från perioden 1.6–31.8.
Plats
I plats-menyn kan observationer avgränsas till exempel enligt kommun, landskap eller NTM-centralens område.
Det går även att rita en rektangel eller polygon på kartan. Polygonavgränsningen möjliggör en mer exakt sökavgränsning och är särskilt användbar när man söker observationsdata från linjeformade områden. I sökresultaten beaktas endast de observationer vars mittpunkt ligger inom det ritade området – med rektangelavgränsningen kan du istället välja hur stor del av observationen som måste träffa det ritade området.
Du kan också importera en figur som ritats i ett GIS-program eller i Artdatacentrets karta genom verktyget ”Skriv in figuren som text”. Godkända filformat är GeoJSON, ISO 6709 och WKT, och stödda koordinatsystem är ETRS-TM35FIN, WGS84 och YKJ.
Av prestandaskäl kan figuren innehålla högst 100 koordinatpunkter, och dess största diameter får vara högst cirka 75 km.
Med valet ’Noggrannhet för observationsplatsens koordinater’ kan du utesluta för oprecisa observationer.
Kvalitet
I kvalitets-menyn kan observationer avgränsas enligt observationens eller datasetenss kvalitetsklassificering. I Artdatacentret dataseten klassificeras i tre nivåer:
- Professionella dataseten / expertverifierade
- Till exempel data från forskningsprojekt och naturundersökningar, uppföljningsprojekt riktade till avancerade entusiaster och de flesta museisamlingar
- Expertentusiaster / expertverifierade
- Till exempel observationstjänster riktade till aktiva entusiaster, de flesta medborgarvetenskapliga projekt
- Medborgarobservationer / ingen kvalitetssäkring
- Till exempel enskilda observationer som rapporterats av allmänheten och observationstjänster som är öppna för alla
Oavsett datamaterialets kvalitetsklassificering kan en enskild observation ha sin egen kvalitetsklassificering, som kan skilja sig från datamaterialets kvalitetsklassificering.
Förutom datasetets kvalitetsklassificering har en enskild observation också sin egen kvalitetsklassificering. Som standard är alla observationer som lagras i Artdatacentret neutrala.
- Expertverifierad: Experten har markerat observationen som bekräftad.
- Gemenskapverifierad: Icke-experter är överens om riktigheten av observationen.
- Neutral: Ingen bedömning av tillförlitlighet. Detta är baslinjen för alla observationer.
- Osäker: Experten har markerat observationen som osäker, eller den ursprungliga registratorn av observationen har markerat observationen eller en del av den som osäker.
- Felaktig: Experten har markerat observationen som felaktig. (Felaktiga observationer raderas inte helt, eftersom det ofta skulle leda till att de läggs till i databasen igen senare.)
Dataset
Observationer kan avgränsas genom att välja med endast vissa dataseten eller genom att utesluta sådana som inte behövs. Första trycket på datasetet lägger till det i sökningen, andra trycket exkluderar det från sökningen, och tredje trycket tar bort det från sökvillkoren.
Hot och status
I sökmenyn Hot och status kan man begränsa observationerna till att gälla t.ex. hotade arter (hot) eller artförteckningar enligt en viss förordning eller ett visst direktiv (administrativ ställning).
När du söker kan du välja om du vill göra en JA/AND- eller ELLER/OR-sökning för dessa sökkategorier. Vid JA/AND-sökning ska alla ansökningsvillkor uppfyllas och vid TAI/OR-sökning räcker det med att något av ansökningsvillkoren uppfylls. Valet av söktyp görs genom att välja antingen Alla dessa (JA/AND-sökning) eller Någon av dessa (ELLER/OR-sökning).
Om alla dessa har valts, tas i sökresultatet med observationer vars art hör till minst en av de valda administrativa ställningarna OCH artens hotkategori är någon av de valda.
Om någon av dessa är vald kommer alla observationer vars art hör till minst en av de valda administrativa stationerna ELLER artens hotkategori att ingå i sökresultatet.
Karta
Kartan visar antingen en grov karta som bygger på ykj-rutor eller en vy som visar platserna för enskilda observationer. Om det blir många träffar med sökvillkoren visas en karta som baserar sig på ykj-rutor. Genom att begränsa sökningen mer (under 5000 observationer) får man fram en karta som visar mer exakta positionsuppgifter.
Ladda ner data
Du kan också ladda ner observationerna och exportera dem till t.ex. geodataprogram (se anvisningar på finska). De kan göras på två sätt: antingen ladda ner en vy som visas på webbläsarens skärm (en enkel tabell) om sökresultatet innehåller högst 10 000 observationer, eller göra en omfattande uppladdning av observationsdata, varvid en fil bildas som innehåller all information som kan laddas ned från Artdatacentrets datalager (gräns 2 miljoner observationer). Den fil som skapas vid en omfattande nedladdning av observationsdata kan laddas ned under Mina nedladdningar av observationsdata i avsnittet Användning av data och den sparas permanent. Vid nedladdningar ska datas användningsändamål motiveras för att datasetägarna ska kunna följa användningen av data.